C.J.H. van Hoeckel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cor van Hoeckel

1914 - 1944

Cor wordt geboren op 25 juli 1914 in Breda als oudste van de tien kinderen van Janske Schoenmakers en Hendrik van Hoeckel, importeur van Spaanse zuidvruchten. In 1919 verhuist het gezin naar ’s-Hertogenbosch, waar Cor de Aloysiusschool en het gymnasium van het Sint Janslyceum doorloopt. In zijn vrije tijd heeft hij veel hobby’s: Cor is sporter, radioamateur en verkenner van de Sint-Jorisgroep, sleutelt aan oude motoren en volgt een cursus fotografie. In 1935 begint hij aan zijn studie medicijnen aan de Universiteit Utrecht. Nadat hij in 1942 is afgestudeerd, gaat hij werken als assistent bij verschillende artsen en opent daarna een eigen huisartsenpraktijk in ’s-Hertogenbosch.

Tijdens de bezetting raakt Cor al snel betrokken bij het verzet. Hij is lid van de knokploeg en districtsleider van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) in ’s-Hertogenbosch. Zijn huis fungeert als verzamel- en verspreidingspunt voor distributiebescheiden en illegale bladen, met name de verzetskrant Trouw. Ook heeft Cor onderduikers in huis en begeleidt hij neergestorte piloten naar de grens. Cor neemt aanzienlijke risico’s met zijn activiteiten, zodat hij spoedig door de Duitse Sicherheitsdienst in de gaten wordt gehouden. Meerdere malen vinden in zijn praktijk huiszoekingen plaats. In het voorjaar van 1944 is het voor Cor zo gevaarlijk geworden, dat hij niet meer thuis woont.

In de avond van 9 juni 1944 komt Cor met de trein vanuit Utrecht aan op het station in ’s-Hertogenbosch, als de Duitse politie hem vraagt om zijn persoonsbewijs. Per ongeluk laat hij dan zijn echte bewijs zien, in plaats van het vervalste exemplaar. Cor wordt ter plekke gearresteerd en overgebracht naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren. Kort daarna volgt overplaatsing naar kamp Vught. Daar wordt hij twee maanden later, op 11 augustus 1944 gefusilleerd. Cor is 30 jaar geworden en zijn familie blijft nog een jaar lang in martelende onzekerheid over zijn lot; pas op 23 augustus 1945 kan voor Cor een rouwdienst worden gehouden in de Leonarduskerk in ’s-Hertogenbosch.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.