F. Rietveld (bron: Oorlogsgravenstichting)

Frans Rietveld

1904 - 1941

Frans wordt geboren op 28 december 1904 in Rotterdam. Ten tijde van het uitbreken van de oorlog woont hij op De la Reystraat 102b in in Rotterdam-Zuid. Als slijper werkt hij bij de werf Wilton Feijenoord. In de eerste maanden van de Duitse bezetting sluit hij zich aan bij ‘De Geuzen’, onder leiding van Bernard IJzerdraat. De verzetsgroep is een van de vroegste in Nederland en is direct voortgekomen uit de woede en ontzetting onder de Rotterdamse bevolking om het bombardement van 14 mei 1940. Voor hen hadden de Duitsers daarmee hun ware aard al duidelijk laten zien.

Als IJzerdraat op 25 november 1940 na verraad door de Sicherheitsdienst (SD) wordt gearresteerd, wordt bij hem thuis een lijst aangetroffen met de namen en adressen van de andere ‘Geuzen’. Een van de zeventien die na Bernard nog wordt gearresteerd, is Frans. Hij wordt vier dagen later opgepakt en vastgezet in het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen. Met de rest van zijn groep wordt Frans tijdens het zogeheten Geuzenproces ter dood veroordeeld.

Het vonnis wordt op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte voltrokken. Die dag wordt Frans samen met Bernard, de Geuzen en nog een groep veroordeelden van de Februaristaking gefusilleerd. Frans is 36 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen. In Schiedam is het Frans Rietveldpad naar hem vernoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Frits Farinaux zei op 29 april 2024

Frans Rietveld is een oom van mij (mijn moeder is een zus van zijn echtgenote, mijn tante Nel). Ik zoek en onderzoek de laatste tijd meer over hem, vanwege de speciale band die ik heb gehad met mijn tante Nel, zijn echtgenote.
Uw opmerking over woonplaats Klundert is niet correct. Hij woonde in Rotterdam-Zuid ( de la Reystraat 102b ). Op de woningkaart staat zijn overlijden. Verder vind ik in de tekst het woord jaren niet correct, dat moet "maanden" zijn De Geuzenbeweging is al in november 1949 verraden met het proces met doodstraffen als gevolg in maart 1941
"Al in de eerste jaren (moet dus maanden vind ik) van de Duitse bezetting sluit hij zich aan bij ‘De Geuzen". Gaarne correctie

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 2 mei 2024

Hallo Frits,

Heel hartelijk dank voor de correcties. Deze zijn inmiddels doorgevoerd in de tekst. Klundert werd als woonplaats van uw oom genoemd in het slachtofferbestand van het provinciaal monument voor Brabantse gesneuvelden te Waalre. Dat bestand ligt aan de basis van deze eregalerij. Zo was Frans Rietveld bij ons bekend geworden met een verkeerde woonplaats.

Dat doet natuurlijk de vraag rijzen of er sprake was van een andere relatie met Klundert. Het kan op een misverstand berusten, maar misschien was er een andere reden waarom Frans in het provinciaal monument te Waalre is opgenomen. Bent u daar wellicht iets over tegengekomen in uw eigen onderzoek?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.