J.M. Aarts (bron: Heemkundige Kring Hilvarenbeek en Diessen)

Jac. Aarts

1911 - 1943

Jac. Aarts wordt geboren op 9 september 1911 in Hilvarenbeek. Hij is de jongere broer van Jan, die in de meidagen van 1940 sneuvelt in Zeeland.

Jac. voetbalt bij het eerste elftal Volharding en is samen met Jan lid van de Harmonie St. Leonardus in Hilvarenbeek. Net als duizenden andere Nederlanders is Jac. in de jaren dertig werkloos door de crisis. Hij besluit daarom beroepsmilitair bij het KNIL te worden, waarna hij op 3 november 1937 vanuit Amsterdam naar Nederlands-Indië vertrekt, aan boord van M.S. J. Van Oldenbarnevelt. Na aankomst in Bandoeng gaat hij aan het werk als luchtvaartradiotelegrafist op de vliegbasis Andir. In het voorjaar van 1939 komt ook zijn vrouw Anna Hamers vanuit Nederland over, met wie hij in januari 1939 ‘met de handschoen’ (op afstand) was getrouwd. Basje is hun eerste zoon.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn geostrategische ligging en natuurlijke oliebronnen is de Nederlandse kolonie voor hen een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Jac. Ingezet bij de verdediging van Java.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt nog felle weerstand, maar is uiteindelijk niet opgewassen tegen de superieur Japanse vuurkracht. Op 8 maart 1942 capituleert het KNIL in Bandoeng. Diezelfde dag wordt Jac. Krijgsgevangen genomen en samen met duizenden andere Nederlandse militairen afgevoerd naar de kampen. Uiteindelijk wordt hij getransporteerd naar het vasteland van Zuidoost-Azië, om daar als dwangarbeider te worden ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Tijdens zijn gevangenschap verneemt Jac. dankzij een gesmokkeld briefje dat zijn vrouw was bevallen van hun tweede zoon Willy.

De lange dagen van extreem zwaar werk, de zeer slechte leefomstandigheden en het tropische klimaat worden Jac. te veel. Op 9 augustus 1943 wordt hij volgens zijn Japanse kampkaart ziek en amper een maand later, op 7 september, overlijdt hij aan malaria in het kamp van Kuie. Hij is 32 jaar geworden.

Pas in oktober 1945 krijgt de familie van het Nederlandse Rode Kruis bericht van zijn overlijden. In 1946 keert zijn vrouw met hun twee zoontjes aan boord van de Japara terug naar Nederland, waar ze intrekken bij de moeder van Jac. in Hilvarenbeek.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 januari 2018

Jac. is de jongere broer van Jan Aarts, die tijdens de meidagen van 1940 in Zeeland sneuvelt. Net als duizenden andere Nederlanders is Jac. in de jaren ’30 werkeloos geworden door de economische depressie. Hij meldt zich voor dienst bij het KNIL en vertrekt op 3 november 1937 naar Nederlands-Indië. Na aankomst gaat hij aan het werk als luchtvaartradiotelegrafist op het vliegveld Andir bij Bandoeng.
Op 8 maart 1942, een dag voor de capitulatie van het KNIL, wordt Jac. door de Japanners krijgsgevangen genomen. Net als vele andere KNIL-militairen wordt hij naar het vasteland van Zuidoost-Azië getransporteerd en als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.
Het slopende werk en de buitengewoon slechte leefomstandigheden in de werkkampen worden hem uiteindelijk te veel. Op 9 augustus 1943 wordt hij getroffen door malaria. Amper een maand later, op 7 september, overlijdt hij in het Thaise kamp Kuie. Jac. is 32 jaar geworden.

Met dank aan Kees Naaijkens, Heemkundige Kring Hilvarenbeek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.