J. van Drunen (bron: familie Van Driel-van Drunen)

Jan van Drunen

1916 - 1940

Jan wordt geboren op 14 april 1916 in de gemeente De Werken en Sleeuwijk als tweede van de tien kinderen van landbouwer Arnoldus van Drunen en Jannigje voor den Dag. De familie Van Drunen woont in de polder Krijntjesweide, middenin de Biesbosch. De polder is een eiland, zodat er altijd gevaren moet worden om de ‘bewoonde wereld’ te bereiken. Krijntjesweide valt weliswaar binnen de gemeente Dussen, maar de familie is georiënteerd op Werkendam, waar de kinderen naar school gaan. Kerkelijk behoort Jans familie tot de Gerformeerde Kerk in Werkendam.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging sterk toeneemt, komt Jan op de Koninklijke Landmacht en wordt als korporaal ingedeeld bij het 1 Eskadron Pantserwagens. Begin mei 1940 wordt hij met zijn eenheid geplaatst in Badhoevedorp ter verdediging van het nabijgelegen Schiphol.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen. Even na vier uur in de ochtend bereiken de eerste Duitse toestellen ook Schiphol en bombarderen het vliegveld. Zodra het vuur op de verdedigers wordt geopend, rent Jan naar een nabijgelegen toiletgebouw om daar te schuilen, maar hij belandt middenin het vijandelijk vuur. Hij wordt getroffen door rondvliegende granaatscherven en loopt daarbij gruwelijke verwondingen op; een deel van zijn hoofd is volledig weggeslagen.

Jan is fataal getroffen, maar nog niet onmiddellijk dood. Een aalmoezenier die dan in de buurt aanwezig is, bereikt hem als eerste, maar kan niets meer voor hem doen. Hij blijft bij hem totdat de dood intreedt. Jan, het eerste oorlogsslachtoffer uit Werkendam, is 24 jaar geworden.

Even daarvoor is ook een stervende Duitse piloot naast Jan gelegd. Nadat ook hij aan zijn verwondingen is bezweken, legt de aalmoezenier Jan en de Duitser hand in hand naast elkaar, als symbool van hoop op vrede. Even daarna worden de twee lichamen samen met een gesneuvelde Nederlands-Israëlitische soldaat in het stro in Hoofddorp begraven.

Aanvankelijk horen Jans ouders en verloofde maar niets van Jan en gaan hem zoeken. Via een vriend bereiken ze een commandant die hen het slechte nieuws bracht. Als ze kort daarna zijn veldgraf in Hoofddorp vinden, krijgen ze van de aalmoezenier te horen hoe zwaar zijn laatste ogenblikken waren.

Zes weken later wordt Jan thuis in Werkendam begraven op de algemene begraafplaats. Een van zijn zussen heeft later bewerkstelligd dat Jan wordt herbegraven op Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 17 december 2017

eenheid: 1 Esk. Paw.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.