Toon Kerstens

1918 - 1944

Toon wordt geboren op 14 december 1918 in Gennep. Als aangenomen zoon van de Boxmeerse schoenmaker Friedje Nabbe groeit Toon op in Boxmeer als Toon Nabbe. Ook hij wordt net als zijn pleegvader, die Toon zorgzaam opvoedt, opgeleid tot schoenmaker. Na zijn diensttijd kiest Toon er echter voor om loodgieter te worden. Toon staat bekend als een graag geziene, sympathieke jongen die erg populair is bij de Boxmeerse meisjes.

Na de Duitse inval gaat Toon zich al snel met illegale activiteiten bezighouden. Hij doet dit evenveel uit vaderlandsliefde als uit een zucht naar avontuur en ontsnapping uit het monotone dorpsleven. Gaandeweg treedt Toon toe tot een van de twee knokploegen die in Boxmeer actief zijn en is voor zijn ploeg als uitkijk betrokken bij de overval op het distributiekantoor in het patronaatsgebouw. Na de bevrijding van Boxmeer neemt hij tweemaal deel aan verkenningstochten in en rond bezet gebied en weet daar een keer ternauwernood aan de dood te ontsnappen door via een vol drek staande rioleringssloot te ontsnappen.

Op 10 oktober 1944 is Toon in een geconfisqueerde wagen met twee soldaten van de Binnenlandse Strijdkrachten naar de Radioweg in Sambeek gereden om daar op een bekend verzets- en pilotenadres wapens op te halen. In een boerderij even van de harde weg staat dan een motorfiets die Toon confisqueert van de boer en waarmee hij besluit terug te rijden naar Boxmeer; de twee BS’ers keren met de wagen terug.

De BS’ers zijn kort daarna terug in Boxmeer, maar van Toon wordt nooit meer een teken van leven vertoond. Wat er precies is gebeurd, is zeer onduidelijk. Het is mogelijk dat Toon, om wat te oefenen met de motor, naar het inmiddels bevrijde tweelingdorp Vortum-Mullem is gereden, maar onderweg alsnog verrast is door achtergebleven Duitsers. Na het mislukte optreden van de Amerikanen bij Overloon zijn zij afgelost door Britse troepen, met als gevolg dat er voor enige  tijd sprake was van een machtsvacuüm, waardoor Duitse soldaten konden terugkeren in bevrijd gebied. In dat geval is het mogelijk dat Toon onderweg is neergeschoten, of gearresteerd en gefusilleerd door troepen onder bevel van Oberst Walther, gestationeerd in Kasteel Geijsteren.

Toon wordt vermist sinds 10 oktober 1944. Hij is dan 25 jaar oud.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.